top of page

steelwratten /fibromen 

Steelwratten of steelwratjes: zo worden de kleine wratjes in de nek of oksels, liezen of rond de ogen vaak genoemd. Het zijn eigenlijk geen wratjes maar fibromen: kleine uitgroeisels van de huid die vooral bij (wat) oudere mensen en zwaarlijvige mensen vaker voorkomen. Ze zijn ontsierend en vervelend op de huid.

Fibromen zijn kleine wratjes die vooral op warme plaatsen lijken te ontstaan: onder de oksels, in de hals en in de schaamstreek. Maar ze komen ook veel voor rondom de ogen of tussen het hoofdhaar. Over het algemeen zijn ze klein, een millimeter tot hooguit een paar millimeter in doorsnee, maar ze kunnen ook een centimeter groot worden. Ze hebben soms een soort steeltje of ze zijn langwerpig van vorm en zien eruit als een soort steeltje aan de huid. Ze kunnen ook plat op de huid liggen. Ze zijn vaak huidkleurig maar ook wel een tintje donkerder dan de eigen huid. Ze kunnen soms een beetje jeuken of pijn doen door het schuren van kleding. Bij het scheren van de oksels of bikinilijn zitten ze in de weg en snijdt men ze vaak open. Het is daarom prettig om deze storende fibromen te laten verwijderen.

Algemeen

Fibromen komen vaker voor bij mensen met overgewicht en bij oudere mensen, maar ook jongere mensen kunnen er al last van hebben.

  • 25% van de mensen heeft fibromen of steelwratjes.

  • Fibromen worden niet zoals wratten door virussen veroorzaakt en zijn daarom niet besmettelijk.

  • ‘Fibroom’ betekent ‘fibre’. Een fibroom kan ontstaan door wrijving en druk.

  • In gebieden waar plooien zitten komen ze het meeste voor.

  • Fibromen ontstaan uit een soort littekenweefsel dat een uitlopertje in de huid vormt, bijvoorbeeld door druk of wrijving.

De huidtherapeute  kan de kleine wratjes gemakkelijk en pijnloos verwijderen. Dit kan door middel van cryotherapie, maar ook met de nieuwste MedArt FRx fractional CO2-laser.

Welkom 

Diensten:

bottom of page