top of page

Wat is rosacea? 

(zichtbare rode adertjes met rode bultjes in het gezicht )

Rosacea betekent ‘rood als een roos’. Deze chronische, niet besmettelijke huidaandoening kenmerkt zich dan ook door de zichtbare roodheden in het gezicht. Rosacea komt het vaakst voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar met een lichte huidskleur. De oorzaak van rosacea is nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er een aantal factoren die de symptomen verergeren. Dit is onder andere sterk gekruid eten, bepaalde geneesmiddelen, maar ook temperatuur, stress en hormonen.  
 

Symptomen van rosacea

Het meest kenmerkende symptoom van rosacea is de blijvende roodheid. Dit is in de meeste gevallen zichtbaar op de wangen, neus, kin en voorhoofd. Daarnaast kun je ook last hebben van bultjes, puistjes en zichtbare bloedvaatjes. Er zijn nog twee andere vormen, die gelukkig minder vaak voor komen. Bij één vorm is er sprake van een verdikte huid, vooral rond de neus. Wanneer je naast de roodheden vaak geïrriteerde ogen hebt, zou het zomaar kunnen dat je een vierde vorm van rosacea hebt. Onzekerheid over welke vorm jij hebt? Het kan ook zomaar zijn dat je last hebt van verschillende vormen tegelijkertijd. 
 

Producten bij rosacea

Wanneer je last hebt van rosacea is het belangrijk om te weten dat de huid gevoeliger is. Houd er dus rekening mee dat je je huid zo min mogelijk moet irriteren. Vermijd dus scrubs, gezichtsborstels en ruwe washandjes. Zet daarnaast ook producten met alcohol en irriterende ingrediënten als kaneel, lavendel, rozemarijn op je ‘no-go’-lijstje.  
 

Wat je wél moet gebruiken als je rosacea hebt?

Het meest belangrijkste ingrediënt dat je direct op je lijst zou moeten zetten is vitamine C! Deze vitamine versterkt namelijk de haarvaatjes en is daarom één van de belangrijkste ingrediënten om rosacea mee te behandelen. Ga daarnaast voor milde crèmes en kies voor een hydraterende en kalmerende reiniging. Daarnaast is een BHA-exfoliant een goede toevoeging op jouw dagelijkse skincare routine, als je ook last hebt van ontstekingen en/of puistjes. Dit ontstekingsremmende ingrediënt vermindert roodhuid en helpt bij puistjes. Wil je je roodheden camoufleren met make-up? Zorg er dan voor dat je de juiste producten gebruikt. Ga bijvoorbeeld voor de IMAGE Skincare I CONCEAL. Deze egaliserende foundation geeft namelijk niet alleen een mooie dekking, maar laat je huid ook ademen en draagt zelfs bij aan het herstelproces van je huid.  

Geef je gevoelige huid daarnaast de kans om te herstellen. Zo haal je met de IMAGE Skincare VITAL-C-lijn de juiste ingrediënten in huis om huidverbetering en herstel van de huid in gang te zetten. Deze lijn bevat namelijk hoge concentraties antioxidanten voor de ultieme bescherming en voeding van je huid. Perfect voor de rosaceahuid dus! Tot slot – maar dit geldt eigenlijk voor iedere huid – is een dagcrème met minimaal een SPF 30 essentieel. In ons assortiment zijn de PREVENTION+ Daily Hydrating Moisturizer SPF 30 en de IMAGE MD – Restoring Daily Defense Moisturizer SPF 50 een passend product. Als je daarnaast ontstekingen wil verminderen dan is de PREVENTION+ Daily Matte Moisturizer SPF 30 zeer geschikt. Dit alles om je rosaceahuid goed te beschermen tegen schadelijke effecten van uv-stralen.  


Geneesmiddelen voor rosacea

De huisarts of dermatoloog kan bij matige tot ernstige rosaceaklachten medicatie voorschrijven. Dit is meestal een antibioticakuur van tabletten en/of een crème. De tabletten die rosacea verzachten bevatten antibiotica als minocycline, doxycycline, tetracycline of claritromycine. In het geval van een rosaceacrème gaat dit om clindamycine of erythromycine. De huisarts of dermatoloog bepaalt welk geneesmiddel het beste bij jouw huid en klachten past. 

Rosacea en droge of tranende ogen  

Bij sommige mensen met rosacea komen oogafwijkingen voor. Ontstoken oogleden, droge ogen, branderigheid en tranende ogen zijn de meest voorkomende symptomen. Gelukkig is het meestal onschuldig. In het geval van een hoornvliesontsteking, ook wel rosacea-keratitis, heb je te maken met pijnlijke ogen die gevoelig zijn voor het licht. Dan is het belangrijk om dit te laten behandelen door een oogarts.  

Voeding en rosacea 

Hoewel voeding niet een oorzaak is van rosacea, zijn er wel bepaalde producten die de symptomen kunnen triggeren of verergeren. Benieuwd waar jouw huid op reageert? Houd dan een eetdagboek bij, waarin je noteert wat je eet en drinkt en hoe je huid eraan toe is. Wellicht zie je bepaalde patronen.

Heb je rosacea? Wees dan alert op de volgende voedingsmiddelen: 

  • Alcohol zorgt voor verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes in je huid, waardoor de roodheid erger wordt. 

  • Ook warm of sterk gekruid eten heeft dit effect op de huid. Zelfs warme dranken als thee en koffie kunnen zorgen voor roodheid. 

  • Kijk ook eens hoe je huid reageert op zuivel. Veel mensen met rosacea zien hun symptomen verergeren wanneer ze bijvoorbeeld yoghurt of kaas hebben gegeten. 

  • Histaminerijke voeding heeft invloed op onze bloedcirculatie. Te veel histamine kan zorgen voor verwijde bloedvaten, en dus meer roodheid en soms zelf zwellingen. Kaneel, kruidnagel, koriander, gember, zuurkool, avocado, kiwi, grapefruit en ananas zijn producten met veel histamine. 

Welkom 

Diensten:

bottom of page